Over Barbera

Ik ben Barbera en ik vind het leuk om te puzzelen met Excel. Ja, zelfs als het lang duurt om iets uit te vogelen (en dat gebeurt soms). 

Hoe ik leerde excelleren

Voor mijn werk als community manager maakte ik ooit een interactief dashboard waarin iemand kon kiezen van welk land en van welke maand de data moest worden getoond. Het was een uitdaging om te maken, maar het maandelijks updaten was snel en makkelijk en omdat het interactief was, werd het goed gebruikt. 

Toen er een data analist bij het team kwam, was mijn dashboard niet meer nodig, maar ik had veel geleerd en mijn interesse voor formules en dashboards was gewekt. 

Inmiddels probeer ik zo’n beetje alles in een grafiek, tabel of infographic te vatten. Van mijn pogingen om minder plastic te gebruiken, geen geld uit te geven of de groei van mijn kinderen.

Anderen leren excelleren

Het allerleukste vind ik om te delen wat ik heb uitgevogeld. In eerste instantie liet ik trots mijn trucjes en dashboards zien aan bekenden, maar nu deel ik wat ik leer op dit blog, op Facebook en Instagram. Daarnaast geef ik online Excel cursussen voor beginners.

Ik ben geen expert in datasheets. Sterker nog, ik leer bijna elke dag iets nieuws; van collega’s, vrienden en Google. Er zijn nog genoeg keren dat formules om vreemde redenen niet willen werken, of dat een kleine verandering al het eerdere werk teniet doet. Dat is soms frustrerend, maar eigenlijk net een puzzel. In plaats van het verkeerde puzzelstukje eruit halen, gebruik ik de ‘undo’ functie en probeer ik het opnieuw.

In mijn vrije tijd werk ik niet alleen aan dashboards, ik lees ook boeken en luister podcasts (vaak over community management) en probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu door te focussen op minder meuk en meer moment. Ik vond het zelf ook wel een fijne alliteratie.